tisdag 13 december 2011

Struvor

Här kommer ett gammalt och ett nytt  recept på Struvor. Det äldre recepet innehåller pilsner och gör kakorna sprödare. Som ni ser har jag satt gubben i arbete och det gick som en dans.

Ca 35 stycken på en sats

1 ägg
2½ dl mjölk (3%)
2½ dl (150g) vetemjöl
2 tsk strösocker
½ dl pilsner

Recept nummer 2

1 äggula
2 msk strösocker
2 dl gräddmjölk
2 dl vetemjöl

Fritering
cocosfett eller matolja, jag använde kokosfett.
500g cocosfett till en sats

Vispa samman alla ingredienserna till en slät smet. Låt den stå i en timme.
Värm fettet i en liten tjockbottnad kastrull. Låt struvjärnet ligga i kastullen under uppvärmingen.
Fettet ska ha en temperatur på ca 180 grader.
Ta upp struvjärnet och doppa ner i smeten bara så att kanterna täcks, inte över för då går det inte att få loss kakan efter friteringen.
Håll struvjärnet över fettet nån sekund,  så att smeten stelnar och sänk sedan ner järnet i fettet och fritera ca 1-2 minuter,  eller tills struvan fått gyllenbrun färg.
Lossa kakan på rikligt med hushållspapper för att rinna av.
Struvjärnet ska ner i fettet för att värmas mellan varje kaka.
Vid servering eller när stuvorna kallnat,  doppa gärna struvorna i strösocker.
Förvaras svalt.