lördag 8 januari 2011

Baguetteplåt

Jag fick en Baguetteplåt i julklapp som jag testat. Den gillade jag och bröden lossnade lätt och formen på baguetterna blev perfekta.

Pain riche/Baguetter

Man kan byta ut delar av vetemjölet. Den här gången blev det 1 dl grahamsmjöl och 1 dl dinkelmjöl som jag tillsatte.
4 Pain riche eller 3 Baguetter

25 g jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
ca 12 dl mjöl
Pensling
kallt vatten
Ugnsvärme - 275 grader för Pain riche och för Baguetter ska temperaturen sänkas till 200 grader efter 8 minuter, se nedan.
Smula ner jästen i en degbunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av vattnet och salt.
Arbeta i mjölet men spar ca 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt för hand minst 10 minuter, i maskin 4-5 minuter.
Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur 3-4 timmar.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Froma den lösa degen till en rektangulär kaka, ca 24x35 cm. Skär den med en vass kniv i fyra längder.
För försiktigt över dem på bakplåtspapper. Forma längderna som Pain riche.
Skär ett par tvärgående skåror i längderna.
Låt dem jäsa utan bakduk i rumstemperatur till knappt dubbel storlek eller ca 30-45 minuter.
Ställ in en längpanna med lite vatten på botten av ugnen i 275 grader, i ca 5 minuter innan du ska grädda.
Pensla bröden med kallt vatten.
Sätt in dem mitt i ugnen och grädda ca 15 minuter.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Servera dem gärna nygräddade.
Baguetter
Följ receptet på Pain riche men dela degen i 3 delar. Forma dem till något tjockare och bredare längder.
Sätt in dem i 275 grader 8 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ca 10-15 minuter till. Det beror på storleken.