onsdag 23 november 2011

Saffranssnurror med kardemumma och smarrig fyllning

Riktigt smarriga saffransbullar.
Hur många det blir beror hur stora man gör dem,  men ca 40-45 stycken.

150 g smör
5 dl mjölk
2 pkt saffran (1 g) + en sockerbit
50 g jäst (röd)
1 dl kesella
1½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk nystött kardemumma
2 ägg
ca 16-17 dl vetemjöl
Fyllning
150 g riven mandelmassa
1½ - 2 dl strösocker
200 g mjukt smör
1 pkt saffran (0,5 g)
½ tsk nystött kardemumma
Garnering
1 ägg
pärlsocker

Ugnsvärme - 200 grader
Smält smöret och häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt.
Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och tillsätt i degspadet.
Smula i jästen och rör till den löst sig.
Tillsätt kesella, socker, salt, kardemumma och ägg, rör tills att allt blandat sig.
Blanda sedan i så mycket mjöl att degen nätt och jämnt släpper bunkens kanter.
Arbeta degen smidig för hand i ca 10 minuter, i maskin 5 minuter.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Rör under tiden ihop fyllningen med en elvisp till en jämn smet.
Häll upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen.
Vik degen dubbel längs långsidan.
Skär smala remsor (ca 1½ cm) och tvinna dem till snurror runt pek- och långfinger. Fäst sista degsnipan under bullen.
Lägg på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda bullarna i ca 10 minuter tills de fått fin guldbrun färg.
Låt bullarna svalna på galler.
Jag gjorde dubbel sats deg och gjorde vanliga lussekatter av den andra halvan. Jag uteslöt kardemumman i degen och tog 1 tsk kardemumma istället i fyllningen.