lördag 29 maj 2010

Herrgårdsrutor


En jättegod ruta som inte är så mäktig och söt utan bara smälter i munnen. Vet inte om receptet finns nu men har funnits i boken, Sju sorters kakor.
35 stycken

Botten
150 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 ägg + 1 äggula
10 stycken bittermandlar eller några droppar bittermandelolja
1 tsk bakpulver
150 g vetemjöl (2½ dl)
Maräng
3 st äggvitor
2½ dl strösocker
ca 25 g mandelspån

Ugnsvärme - 175 grader
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget.
Mal mandeln
Tillsätt mandel, bakpulver och mjöl och rör om till en jämn smet.
Smörj och bröa en långpanna, 25 x 35 cm. Bred ut smeten jämnt i långpannan.
Vispa äggvitorna och tillsätt sockret lite i sänder samtidigt som du vispar. Vispa till en hård vit marängsmet och bred den över botten.
Strö mandelspån över marängen.
Grädda kakan i nedre delen av ungen i ca 30 minuter. Lägg folie över kakan mot slutet om marängen får för mycket färg.
Skär i rutor när kakan kallnat.