måndag 4 oktober 2010

Hemavans äppelkaka

Det här nått du måste prova att baka! Jättegod!
8-10 bitar

2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
125 g smör
Fyllning
5-6 äpplen
3 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl creme fraiche
1 dl hasselnötter
2 tsk kanel

Ugnsvärme - 175 grader
Blanda de torra ingredienserna till pajdegen. Tillsätt smöret och finfördela till en smågrynig massa. Tryck sedan hastigt ihop till en deg eller gör degen i en matberedare.
Smörj en rund form med löstagbar botten (ca 26 cm).
Tryck ut degen tunt i formen och ställ den i kylen 30 minuter.
Skala och riv äpplena grovt och lägg i formen. Täck det hela med en bit bakplåtspapper och förgrädda 10 minuter.
Gör under tiden resten av fyllningen.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vaniljsocker och creme fraiche till en slät massa.
Häll fyllningen över äpplena.
Hacka nötter och blanda dem med kanel.
Strö över nötblandningen.
Fortsätt grädda i samma ugnstemeratur, ca 30 minuter eller tills fyllningen stelnat.
Sätt gärna formen i en långpanna eftersom fett annars kan rinna ut i ugnen.

Serveras ljummen med lättvispad grädde, vaniljsås eller glass.