lördag 25 september 2010

Äppelströsselmuffins

Saftiga och goda! Jag använde råsocker istället för ljust farinsocker. Som ni nog ser på bilden så har jag fått hjälp med detta recept. Tack, för det!

12 stycken
Olja eller smält smör, för smörjning av formar (vid behov)
280g vetemjöl
1 msk bakpulver
½ tsk mald kanel
drygt ½ krm salt
115g mjukt ljust farinsocker
250g äpplen
2 ägg
2 ½ dl mjölk
6 msk rapsolja eller 85g smör, smält och avsvalnat

Till smultäcket
50g vetemjöl
¼ tsk mald kanel
35g smör
25g mjukt ljust farinsocker

Ugnsvärme - 200 grader.
Smörj en muffinspanna med 12 fördjupningar eller ställ upp 12 pappersformar på en plåt.
Till smultäcket, lägg mjölet och kanelen i en bunke. Skär smöret i små bitar, tillsätt det tillsammans med mjölet och arbeta in det med fingertopparna tills blandningen blir som brödsmulor. Rör i sockret och ställ åt sidan.
Till muffinsen, blanda mjöl, bakpulver, kanel och salt i en stor bunke. Rör i sockret. Skala, kärna ur och hacka äpplet fint. Blanda ner det och rör samman allt.
Vispa samman äggen lätt i en stor tillbringare eller skål och tillsätt sedan mjölken och oljan. Gör en fördjupning mitt i de torra ingredienserna och häll i äggblandningen. Rör om försiktigt tills allt blandats, men rör inte för länge.
Fördela smeten i muffinspannan. Strö smulblandningen över muffinsen. Grädda dem i ca 20 minuter tills de har höjt sig ordentligt och är gyllenbruna.