12 stycken
Olja eller smält smör, för smörjning av formar (vid behov)
280g vetemjöl
1 msk bakpulver
½ tsk mald kanel
drygt ½ krm salt
115g mjukt ljust farinsocker
250g äpplen
2 ägg
2 ½ dl mjölk
6 msk rapsolja eller 85g smör, smält och avsvalnat
Till smultäcket
50g vetemjöl
¼ tsk mald kanel
35g smör
25g mjukt ljust farinsocker
Ugnsvärme - 200 grader.
Smörj en muffinspanna med 12 fördjupningar eller ställ upp 12 pappersformar på en plåt.
Till smultäcket, lägg mjölet och kanelen i en bunke. Skär smöret i små bitar, tillsätt det tillsammans med mjölet och arbeta in det med fingertopparna tills blandningen blir som brödsmulor. Rör i sockret och ställ åt sidan.
Till muffinsen, blanda mjöl, bakpulver, kanel och salt i en stor bunke. Rör i sockret. Skala, kärna ur och hacka äpplet fint. Blanda ner det och rör samman allt.
Vispa samman äggen lätt i en stor tillbringare eller skål och tillsätt sedan mjölken och oljan. Gör en fördjupning mitt i de torra ingredienserna och häll i äggblandningen. Rör om försiktigt tills allt blandats, men rör inte för länge.
Fördela smeten i muffinspannan. Strö smulblandningen över muffinsen. Grädda dem i ca 20 minuter tills de har höjt sig ordentligt och är gyllenbruna.