måndag 10 maj 2010

Chokladtårta

En festfin tårta med god chokladgrädde som döljer en lagom seg botten bakad på hasselnötter.
Den här tårtan vann första pris på Bondens marknad i Sunne 1988.
Superenkel att göra och jag tycker synd om er alla som är nötallergiker som inte får testa tårtan.
8-10 portioner

3 ägg
3 dl strösocker
150 g hasselnötkärnor
1 tsk bakpulver
Topping
3 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao
mörk choklad, att riva över tårtan.(gärna 70%)

Ugnsvärme - 175 grader
Vispa ägg och socker poröst.
Mal nötterna. Blanda dem med bakpulvret och vänd ner i smeten.
Häll smeten i en smord form med löstagbar botten och grädda, ca 40 minuter.
Låt kallna.
Vispa ihop alla ingredienser till chokladgrädden tills den får mjuka toppar. Bred ut grädden lite slarvigt med en slickepott. Gör cirkelrörelser, så det blir små "drivor" av grädden.
Riv mörk choklad över tårtan.