lördag 24 november 2012

Annies Scottish Tablet

Sött och gott! Det blir typ som fudge. Jag smaksatte med Whiskey, det blev gott.
Det här receptet kommer från tidningen Hembakat, nr 5.

397 g kondenserad mjölk
1½ dl mjölk
10½ dl strösocker
100 g smör

Smaksättning
Vill du smaksätta din fudge ska detta ske efter det att du har tagit kastrullen från spisen (punkt 3) men innan
du rör om. Exempel på smaksättare: Vaniljextrakt eller vaniljpulver, Whiskey (2 msk), hackade nötter efter
smak eller russin. Det är bara att låta fantasin flöda.

1. Ta fram en bakplåt och lägg på bakplåtspapper.
2. Värm försiktigt upp alla ingredienserna i en stor kastrull. Rör om tills sockret har löst upp sig helt.
3. Koka upp smeten och låt den sedan puttra tills smetens konsistens blivit tjockare, mer trögflytande
    och ligger på runt 118 grader. Lyft kastrullen från spisen.
4. Ta fram en slev och rör ganska häftigt om i ca 5 minuter tills smeten blir tjock och grynig i konsistensen.
5. Häll över smeten på bakplåten och låt den kallna. När smeten har stelnat och kallnat skär du den i små
    fyrkantiga bitar.
6. I kylen håller sig fudgen i ca 1 månad men det gå även bra att frysa in den. Då kan den hålla i upp till ett
    år.
   Bra om man får oväntat besök.