tisdag 3 februari 2009

Kexchokladpaj

 
3 st kexchoklad (55 g)
6 msk smält margarin
150 g blockchoklad
4 msk vispgrädde
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker

Krossa kexchokladen i matberedare
Blanda ner det smälta margarinet och rör om
Häll smeten i en smord pajform
Grädda i 175° i 6 min
Låt den kallna
Smält blockchokladen och blanda ned grädden (ej vispad)
Rör ner vaniljsockret och äggulorna
Låt svalna en stund
Bred över pajskalet
Låt stå kallt i kylen i minst 4 timmar, helst över natten.
Servera med grädde eller vaniljglass
Posted by Picasa

Tekakor med kardemumma

 
Det här receptet fick min syster av sin stallkompis Sussans mamma för över 20 år sedan. Sedan dess har det blivit ett av våra favoritrecept.
Ca 22 stycken

½ liter mjölk
2 ägg
1 paket jäst
100 g margarin
4 krm salt
2 tsk malen kardemumma
1½ dl strösocker
ca 18 dl vetemjöl
Pensla med vatten före och efter gräddningen

Ugnvärme 225 grader

Värm mjölken och margarinet och gör vanlig bulldeg och låt den jäsa i 30 minuter. Tag upp degen och dela i 60 grams bitar och kavla ut dem till tekakor. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och nagga dem med gaffel. Låt jäsa tills det höjer sig, ca 40 minuter. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Posted by Picasa