fredag 25 september 2009

Äppeltoscakaka

Här kommer ännu ett toppenrecept med äpplen.
12 bitar:

150 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 citron, rivet skal
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 3 äpplen, skalade och skurna i bitar
Toscasmet:
50 g smör
75 g mandelspån
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Ugn: 175 grader
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Smaksätt med citronskal. Tillsätt vattnet. Blanda vetemjölet med bakpulvret. Sikta ner blandningen i smeten och rör om. Häll smeten i formen. Stick ner äppelbitarna i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Gör under tiden toscasmeten. Smält smöret i en kastrull och rör ner mandelspån, socker, vetemjöl och mjölk. Värm blandningen försiktigt under omrörning tills den börjar tjockna. Ta kastrullen av plattan.
Bre smeten över kakan och fortsätt gräddningen lite högre upp i ugnen tills glasyren får fin färg, ca 10 minuter. Låt kakan svalna innan den tas ur formen.