onsdag 14 oktober 2009

Rosenbulle

Den här butterkaksliknande bullen är fylld med mandelmassa och hallon.
I stället för en bukett rosor så passar den här bullen utmärkt att ta med till en vän.

6 dl vetemjöl
1 dl strösocker
100 g smör/margarin
1 paket jäst (50 g)
1 dl mjölk
Fyllning
100 g mandelmassa
1 dl hallonsylt
Pensling
1 ägg
Garnering
1 dl florsocker
ca 2 tsk vatten
röd karamellfärg

Ungnsvärme - 200 grader.
Hacka samman mjölet (men spara lite av det till utbakningen), socker och matfettet i en maskin eller för hand i en degbunke.
Lös upp jästen i mjölken.
Tillsätt degspadet till mjölblandningen och arbeta ihop allt till en smidig deg.
Ta upp den på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangulär kaka, ca 25x40 cm.
Riv mandelmassan på ett revjärn eller finfördela den i en matberedare. Rör ut den med hallonsylten. Bred massan jämnt över degen. Rulla ihop den från långsidan.
Skär rullen i 12 bitar. Ställ dem intill varandra med snittytan uppåt i en smord/bröad rund form, ca 20 cm (jag använde gjutjärnspannan).
Jäs bullen under bakduk i 1-1½ timme.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Lägg en bit folie över mot slutet av gräddningen om den verkar bli för mörk på ytan.
Rör ihop florsocker, vatten och hushållsfärg till en fin rödrosa glasyr.
Spritsa ut den i ett spiralmönster.