lördag 10 oktober 2009

Vetelängd i form

De här vetelängderna blir som Wienerbröd, lite frasiga på ytan. De är allra godast nygräddade,
2 länger

½ paket jäst (25 g)
2 dl rumstempererad mjölk
200 g smör
1 msk socker
2 tsk nystötta kardemummakärnor
ca 6-7 dl vetemjöl
Fyllning
1 dl skållad mald mandel
100 g smör/margarin
2 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
Pensling
1 ägg
Garnering
pärlsocker
ev. mandelspån
florsocker

Ugnsvärme - 200 grader
Smula ner jästen i en degbunke. Häll på lite av mjölken. Rör tills den är upplöst. Blanda i resten av mjölken.
Tillsätt matfettet i bitar, socker, kardemumma och mjöl. Arbeta samman ingredienserna till en smidig deg med maskin eller för hand.
Låt degen vila medan du förbereder fyllningen.
Skålla och skala mandeln. Mal eller finfördela den i matberedare.
Rör samman mandel, matfett, socker och sirap till en smidig smet.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 30x40 cm.
Bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan. Skär rullen i två bitar.
Lägg i smorda eller bakplåtsklädda raka 1½ l formar. Klippa med sax längderna och låt dem jäsa, i ca 2 timmar under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker eller mandel.
Grädda nederst i ugnen i ca 35 minuter. Lägg folie över på slutet om längerna får för mycket färg.
Låt längderna svalna något i formen. Stjälp försiktigt upp dem på galler. Låt kallna.
Sikta ev. florsocker över längderna.
Går bra att frysa.