söndag 14 december 2008

Knäckflarn

Jag har inte firat JUL, en enda gång utan knäckflarn.
2 dl socker
½ dl grädde
½ dl sirap
1½ dl smält margarin
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Smörkräm
100 g smör/margarin
1½ dl florsocker
1 äggula
t tsk vaniljsocker
Blanda ihop allt och klicka ut små klickar på bakplåtsklädd plåt (de flyter ut under gräddningen). Grädda i 150-175 grader, ca 5 minuter eller tills de fått gyllenbrun färg. Låt kakorna svalna på plåten.
Smörkräm
Blanda ihop alla ingredienserna, och vispa helst med elvisp för att få den krämig.

Lägg ihop kakorna två och två med hårt vispad grädde eller smörkräm.

Frys inte in kakorna, utan förvara dem torrt och svalt i burk och fyll dem innan servering.

Faster Annies Fest kakor


150 g margarin
1½ dl potatismjöl
50 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl

Spritsa ut med platta måttet längder. som skärs i 5 cm bitar. lägg på plåt och grädda i 175 grader i ca 7 minuter.

Fyllning
4 msk smör (60 g)
2½ dl florsocker
1 äggula
ev kakao

Krämen blir bäst om man vispar den med elvisp

Lägg ihop kakorna två och två, med smörkräm i mellan och doppa ena änden i ljus/mörk blockchoklad

Apelsinfyllda formar

Det här receptet skrev jag av, ur en av mammas sparade favoritreceptböcker för kanske trettio år sedan. Vissa kakor bakar jag bara till jul och det här är en av dem.
Ca 30-35 stycken

200 g smör/margarin
1 dl socker
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
apelsinmarmelad
Ugnsvärme - 200 grader
Gör degen och låt den vila en stund. Tryck sedan ut ungefär halva degen, i osmorda små veckade aluminiumformar, fyll med en klick apelsinmarmelad. Rulla sedan resten av degen till små bollar, som kavlas ut och lägg på, tryck runt kanten för att ta bort överskottet av degen,

Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt kakorna svalna något, och stjälp upp dem på galler. Det ser extra fint ut, om man pudrar florsocker på kakorna vid servering.