måndag 14 september 2009

Kalasäppelkaka

En stor maffig äppelkaka som räcker till många. Lättbakad och med en härlig kanelknaprig yta.
35 stycken

8 dl vetemjöl
5 dl strösocker
5 tsk vaniljsocker
5 tsk bakpulver
200 g margarin
3 ägg
4 dl mjölk
8-10 äpplen (beror alldelens på storlek)
malen kanel

Ugnsvärme - 175 grader
Blanda de torra ingredienserna i en skål med margarinet. Nyp i blandningen tills den blir smulig. OBS! Tag undan 1 dl av blandningen.
Tillsätt sedan äggen, som först vispats och blandats med mjölken. Vispa smeten jämn och slå den i en smord och bröad långpanna (30x40).
Skala och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i rader ovanpå smeten.
Strö de undantagna degsmulorna över kakan och pudra över kanel.
Grädda ca 35 minuter.
Skär i rutor när kakan svalnat.