fredag 17 april 2009

Wienerbröd på längden

2 längder
Deg
1 ägg
1 msk strösocker
1 krm salt
25 g jäst
100 g kallt smör/margarin
2½ vetemjöl
Fyllning
2½ dl vaniljkräm
Glasyr
1 dl florsocker
1 msk vatten
Koka vaniljkräm och låt den kallna. Vispa upp ägget. Tillsätt socker och salt. Rör ut jästen i äggblandningen. Finfördela smöret i vetemjölet. Tillsätt ägg/jästblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut till två längder ca 25x15 . Lägg dem på bakplåtsklädd plåt. Lägg vaniljkräm i en sträng mitt på längderna. Vik in kanterna mot mitten men lämna kvar en öppning. Låt jäsa ca 1½ timme under bakduk. Pensla kanterna med ägg och grädda på näst nedersta falsen i 225 grader i ca 10-15 minuter. Garnera med florsocker när brödet kallnat. Går bra att frysa men vänta då med att garnera.