lördag 25 december 2010

Rotfrukts- och köttfärspaj

Den här pajen blev uppskattad. Mättande och den räcker till sex personer om man inte är allt för hungrig,
4-6 portioner

Pajdeg
4 dl grahamsmjöl
100 g smör
1 msk kallt vatten
Fyllning
500 g potatis
250 g kålrot
200 g morot
1 gul lök
500 g köttfärs
2-3 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm timjan
200 g västerbottensost
3 ägg
1½ dl mjölk
1½ dl grädde
smör till stekningen

Ugnsvärme - 200 grader
Blanda grahamsmjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt vatten.
Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten och på kanterna i en form med löstagbar kant, ca 24-26 cm diameter.
Ställ i kylen minst 30 minuter.
Skala potatis, kålrot och morot och skär allt tändsticksstora strimlor. Går lättast att göra i matberedare.
Skala och skiva löken.
Stek i omgångar rotsakerna i ett par minuter tills de börjar mjukna.
Fräs köttfärsen.
Blanda den med de frästa rotsakerna, salt, peppar, timjan och grovt riven västerbottensost.
Lägg allt i formen.
Vispa samman ägg, mjölk och grädde och häll över pajen.
Riv eventuellt lite extra ost överst.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt stå cirka 10 minuter före servering.