torsdag 21 januari 2010

Rosenbröd

Det här receptet kommer från barnens fröken, det är nog 20 år sedan nu. Vi föräldrar bakade och barnen sålde bullarna på marknader för att få in pengar till skolresor. Jag tycker det är ett mycket bra recept, som jag har bakat massor av gånger.
Ca 25 stycken
25 g smör/margarin
5 dl mjölk
1 paket jäst
½ tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
------------
4 msk strösocker
50 g smör/margarin
Pensling
uppvispat ägg
sesam- eller vallmofrön

Ugnsvärme - 225 grader
Smält matfettet och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
Häll degspadet över jästen och rör om. Tillsätt salt och mjöl och blanda ihop till en deg.
Låt jästa ca 30 minuter.
Blanda smör/margarn och socker och arbeta in massan i degen tills den är blank och smidig.
Tag upp degen och dela i ca 25 bitar som rullas till bollar och läggs på bakplåtspapper.
Jäs bullarna under bakduk i ca 30 minuter. klipp ett kryss med hjälp av en sax och pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på frön.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.