tisdag 18 maj 2010

Vetesnurror med chokladfyllning

De här vetebullarna är fyllda med smör, rörsocker och kakao.
Ca 50 stycken

75 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1,8 - 2 liter mjöl
200 g smör
2 dl strösocker
1 tsk salt
ev. 1 msk stött kardemumma
Fyllning
smör
rörsocker strö
kakao
Brödglans
1 ägg
1 krm salt
½ tsk vatten
pärlsocker

Ugnsvärme - 250 grader
Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumsvarma.
Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över fingervarm mjölk och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt det mesta av vetemjölet, ca 15 dl, allt smör i bitar, socker, ägg och salt och ev. kardemumman. Arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand. Tillsätt eventuellt ytterligare mjöl, då är degen färdig.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel.
Bred på smör, strö rörsocker över och sikta kakao ovanpå.
Rulla ihop från långsidan och skär 2-3 cm tjocka bitar och lägg i bullformar.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Vispa ihop ägg, salt och vatten och pensla bullarna. Strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugn ca 7-8 minuter.