torsdag 1 januari 2009

Biskvitårta

Botten
4 äggvitor
2 dl strösocker
200 g sötmandel

Kräm
200 g smör
1 dl florsocker
2 dl vatten
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 äggulor
2 msk starkt kaffe

Garnering
2 dl vispad grädde
flisad blockchoklad eller siktat kakao

Mal mandel och blanda med socker, rör ner försiktigt i det hårt vispade äggvitorna.
Smöra lätt ett bakplåtspapper och lägg i en rund springform. Häll i smeten och grädda, ca 20 25 minuter, i 175 grader. Låt den kallna på galler.
Gör krämen så här: Koka upp 2 dl vatten och 2 msk smör i en kastrull. Gör en redning av mjölet och lite vatten, vispa ner i smörvattnet och låt det koka några minuter. Vispa ner äggulorna och låt krämen kallna.
Vispa ihop smör och florsocker och klicka ner i den kalla krämen samtidigt som du vispar med elvisp för att få den luftig och fin, smaksätt med kaffe. Bred ut krämen över kakan. Vispa grädde och bred den ovanpå och garnera med choklad.