torsdag 19 juli 2012

Rimbobullar

Mmmm, jättegoda! Länge sedan jag bakade Rimbobullar. Det var dottern som var sugen och då ställer man ju upp. :) Jag gjorde dubbelsats och fick då 50 stycken.
25 stycken

25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumstempererat smör/margarin
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning
75 g smör/margarin
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Pensling
1 ägg
Garnering
1 dl florsocker
1 msk vatten

Ugnsvärme - 250 grader
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst.
Tillsätt matfettet, delat i mindre bitar, socker och mjölet. Arbeta snabbt sammam till en smidig deg.
Kavla ut degen till en stor fyrkant, 40x40 cm, på en mjölad arbetsbänk.
Skär den i fyrkanter, 8x8 cm.
Rör samman ingredienserna till fyllningen. Fördela lite av den mitt på fyrkanterna.
Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen och tryck till lite.
Lägg bröden i veckade pappersformar. Ställ dem på plåtar.
Låt dem jäsa övertäckta ca 2 timmar i rumstemperatur.
Pensla bröden med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter eller till bröden har gyllenbrun färg.
Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
Glasera bröden med florsockerglasyr strax innan de ska serveras.