onsdag 16 november 2011

Pepparkaksbönder

I nyaste nummret av Hembakat, finns det här receptet. Det är samma deg som Bondkakor, men här har man tillsatt 2 msk pepparkakskrydda. Jättegoda!
Ca 70-80 stycken

5½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl (50 g) grovhackad sötmandel
2 msk pepparkakskrydda
200 g smör/margarin, rumsvarmt

Ugnsvärme - 200 grader
Lägg mjölet i en bunke. Gör en grop i mitten och lägg ner strösocker, sirap, bikarbonat utblandat i vatten och hackad sötmandel i gropen.
Skär smöret i bitar och lägg ner dem i mjölblandningen.
Hacka sönder smöret med en vass kniv samtidigt som du blandar runt det med mjölblandningen. När det blivit en smulig massa knådar du ihop smulorna med händerna till en deg.
Jag knådade ihop allt på en gång med händerna till en deg.
Forma degen till två rullar, ca 4 cm i diameter. Rulla in dem i plastfolié och lägg dem i kylen i minst 2 timmar, gärna längre tills de blivit hårda.
Skär rullen i ½ cm tjocka skivor med en vass kniv.
Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått gyllenbrun färg ca 8-10 minuter.