torsdag 17 maj 2012

Drömrulltårta med kolakräm och hallon

Med en klick grädde blir den här rulltårtan som en bakelse.
1 rulltårta

Kolakräm
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
½ dl mörk sirap
2 msk kakao
Tårtbotten
3 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
½ dl potatismjöl

lite strösocker till bakplåtspapperet
2 dl färska hallon eller frysta som tinas och får rinna av.
Till servering
2 dl vispgrädde
hallon

Ugnsvärme - 225 grader
Börja med kolakrämen. Blanda grädde, socker, sirap och kakao. Låt koka tills blandningen har tjocknat och nått 175 grader. För mig tog det ca 7 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver, kakao och potatismjöl. Sikta blandningen över äggvispet och vänd runt med luftiga tag till en jämn smet.
Bred ut smeten i en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper..
Grädda i ca 8 minuter.
Stjälp upp rulltårtan direkt på ett sockrat bakplåtspapper. Dra bort bakplåtspappret som kakan gräddats på.
När kakan svalnat bred ut kolakrämen över, strö sedan hallon över och rulla ihop från långsidan.
Ställ svalt så den kallnar.
Servera gärna med en klick lättvispad grädde och några färska hallon.