onsdag 10 juni 2009

Signes kubbar

På sommaren är det gott med mandelkubbar. Det är lättbakade och man behöver inte jäsa degen, utan man bakar ut den direkt.
ca 36 st

9 dl ca (550 g) vetemjöl
1 msk hjorthornssalt
2 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
2 ägg
2 dl filmjölk

Smaksättning
3 riven bittermandel eller rivet skal av 1 citron, stött kardemumma, hackad mandel, hackade russin eller saffran

Pensling och garnering
uppvispat ägg och pärlsocker

Sätt ugnen på 225 grader.
Häll mjöl, hjorthornssalt och socker i matberedarens bunke. Finfördela smöret över. Häll i ägg, filmjölk och smaksättning. Kör snabbt till en deg (för lång blandningstid ger sega kubbar.) Låt vila ca 10 minuter.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Rulla ut till två längder.
Skär varje längd i ca 18 bitar.
Pensla med ägg. Tryck varje del i pärlsocker.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda ca 10 minuter mitt i ugnen.
De går bra att frysa in.