fredag 17 juli 2009

Födelsedagstårta

Det här är den perfekta tårtan för alla tillfällen. Omtyckt av alla med sina lätt sega mandelbottnar och fina smörkräm.
Vinner på att göras i förväg. Tårtan kan också frysas in helt färdig.
12-15 bitar

Mandelbottnar
200 g sötmandel
3 dl strösocker
8 äggvitor
Smörkräm
6 äggulor
1½ dl mjölk (3%)
drykt 1½ dl strösocker
225 g smör
Garnering
rostade mandelspån

Mal mandeln och blanda den med sockret.
Vispa äggvitorna till hård skum och vänd ner mandelblandningen.
Bred ut smeten till en rektangulär kaka, knappt lika stor som plåten på smort och mjölat bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader i ca 25 minuter.
Lägg på galler för att kallna.
Smörkräm
Blanda äggulor, mjölk och socker i en kastrull. Låt blandningen sjuda under kraftig vispning, till en kräm. Låt den kallna och vispa då och då.
Rör smör mjukt och tillsätt i krämen lite i sänder under kraftig vispning. Skulle krämen skära sig kan man vispa ner en klick mjukt smör.
Dela mandelbotten mittt itu och lägg ihop bottnarna med kräm emellan. Bred ett tunt lager kräm ovanpå och spritsa ut resten (naturligtvis kan man breda ut all kräm).
Garnera med rostade mandelspån