fredag 27 maj 2011

Rabarberkaka

När kakan stjälps upp hamnar det rosa rabarbertäcket överst. Det här är nummer två av mina upp och ner kakor.
Ca 12 vitar

300 g rabarber
25 g smör
½ dl strösocker
½ dl grenadine
Kaksmet
175 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

Ugnsvärme - 175 grader
Ansa och skär rabarbern i ca ½ cm tjocka skivor. Blanda dem i en kastrull med smör, socker och grenadine. Låt sjuda utan lock ca 5 minuter.Ta upp rabarberbitarna med hålslev och bred ut dem i botten på en rund kakform, ca 24 cm i diametern. Låt grenadinelagen koka utan lock tills ca 1 dl återstår. Häll den på rabarbern i formen.
Vispa smör och socker luftigt och mjukt.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner blandningen lite i taget till en jämn smet.
Bred ut smeten över rabarbern i kakformen.
Grädda kakan i nedre delan av ugnen i ca 45 minuter.
Låt den svalna 5 minuter innan den stjälps upp.
Servera vaniljglass eller vaniljvisp till kakan.

Grenadine är en röd sockerlag gjord på hallon och granatäpplen, finns att köpa i välsorterade mataffärer.