fredagen den 27:e maj 2011

Rabarberkaka

När kakan stjälps upp hamnar det rosa rabarbertäcket överst. Det här är nummer två av mina upp och ner kakor.
Ca 12 vitar

300 g rabarber
25 g smör
½ dl strösocker
½ dl grenadine
Kaksmet
175 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

Ugnsvärme - 175 grader
Ansa och skär rabarbern i ca ½ cm tjocka skivor. Blanda dem i en kastrull med smör, socker och grenadine. Låt sjuda utan lock ca 5 minuter.Ta upp rabarberbitarna med hålslev och bred ut dem i botten på en rund kakform, ca 24 cm i diametern. Låt grenadinelagen koka utan lock tills ca 1 dl återstår. Häll den på rabarbern i formen.
Vispa smör och socker luftigt och mjukt.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner blandningen lite i taget till en jämn smet.
Bred ut smeten över rabarbern i kakformen.
Grädda kakan i nedre delan av ugnen i ca 45 minuter.
Låt den svalna 5 minuter innan den stjälps upp.
Servera vaniljglass eller vaniljvisp till kakan.

Grenadine är en röd sockerlag gjord på hallon och granatäpplen, finns att köpa i välsorterade mataffärer.

3 kommentarer:

  1. MUMS! Kolla gärna in min nya webb-shop med cupcake-och baksaker. www.cupcakeshop.se :)

    SvaraRadera
  2. Snart dags att skörda rabarberna här och den här kakan ser inte alls dum ut. Det är lätt att göra sin vanliga paj annars. Ska prova detta recept.

    SvaraRadera
  3. Låter gott! Rabarber är min favorit, man kan göra så mkt gott! :)

    SvaraRadera