söndag 7 april 2013

Smörbullar

Mycket smör och mycket gott!

Ca 40-45 stycken

100 g jäst (2 paket)
200 g smör
5 dl röd mjölk
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk salt
ca 18 dl vetemjöl
ev. 1 msk nystött kardemummakärnor, kan uteslutas

Fyllning
200 g smör
3 msk vaniljsocker
2½ dl florsocker

Till pensling
1 ägg + 1 tsk vatten
pärlsocker

Ugnsvärme - 225 grader
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt (37 grader). Häll över jästen och rör
tills den löst sig.
Tillsätt socker, ägg, salt och ev. kardemumma.
Tillsätt sedan mjölet lite i taget och blanda tills du får en mjuk smidig deg som släpper kanterna.
Det kan bli mjöl över, använd det då till utbakningen.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Gör under tiden fyllningen.
Blanda alla ingredienserna med hjälp av elvispen. Smöret måste vara rumsvarmt. Klicka eller rulla små bollar på ett bakplåtspapper och ställ in i frysen.
Knåda bulldegen lätt och dela i bitar, ca 45 gram. Rulla till bollar och lägg i pappersformar.
Tryck ner en frysen bit fyllning i mitten av bullen.
Låt jäsa ytterligare ca 20 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö lite pärlsocker över.
Grädda ca 8 minuter.