måndag 12 april 2010

Rågbröd med russin

Här kommer ett lättbakat och jättegott rågbröd med russin. Receptet har jag fått av Marias mamma i Trehörningsjö.

1 liter långfil
4 dl sirap
1 kg rågsikt
3 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
1 msk anis (krossas)
1 msk fänkål (krossas)
1 pkt russin ( ca 3 dl) Kan uteslutas om man så vill.

Ugnsvärme - 100 grader + 150 grader
Rör ihop ingredienserna. Häll smeten i en smord långpanna, ca 30x40 cm.
Ställ in långpannan på nedersta falsen i kall ugn. Ställ värmen på 100 grader och grädda i 1 timme. Öka värmen till 150 grader och grädda en timme till.
Skär brödet i lämpligt stora bitar den den svalnat. Jag gjorde fyra limpor.
Går bra att frysa.
Tack, Maria för ett supergott recept!