torsdag 22 januari 2009

Winsorsemlor

22-24 stycken

De här semlorna tycker jag själv är mycket godare än vanliga semlor. De känns inte så där feta och onyttiga, som traditionella semlor gör.
1 paket jäst
2 dl mjölk
5 dl mjöl
50 g smör/margarin
2 krm salt
4 tsk socker
1 ägg
Garnering
4 msk vetemjöl
4 msk strösocker
30 hackade mandlar
3 msk smör
1 ägg till pensling
Fyllning
3 dl marsan vaniljkräm
150 g smör/margarin
2 tsk vaniljsocker
Gör dubbel sats om du vill ha extra mycket kräm

Ung - 225 grader

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken och blanda med jästen.
Häll hälften av mjölet i en bunke, tillsätt smöret och nyp ihop till en gryning massa. Blanda i socker, salt, ägget och mjölmassan. Tillsätt resten av mjölet och låt jästa i ca 1 timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Gör klickar på ca 35 gram, rulla till bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt för att jäst till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Blanda toppingen till en grynig massa och pensla bullarna med ägg och strö rikligt med massa ovanpå.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Gör vaniljkräm enligt anvisningen på förpackningen. Låt den svalna om du kokar krämen. Rör matfettet smidigt och tillsätt det klickvis i vaniljkrämen samtidigt som du vispar med elvisp.
Skär av ett lock på bullarna, bred på vaniljkräm och sätt på locket. Låt gärna bullarna stå svalt en stund innan servering.

2 kommentarer:

  1. Oj vad de ser goda ut! Vaniljkräm som fyllning måste vara toppen!

    SvaraRadera
  2. Ja, de här semlorna måste du baka. De känns inte lika feta som vanliga semlor och de som smakat tycker dessa är mycket godare.
    Lycka till!

    SvaraRadera