onsdag 29 juli 2009

Vetelänger i långpanna

Att baka i långpannan är bekvämt. Man slipper moment som kavling och rengöring av bänk och redskap. Hela satsen ryms i en långpanna och de är saftiga och goda, dessutom.
4 längder

1 paket jäst
150 g margarin/smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
1 dl russin
ca 13 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Garnering
pärlsocker
hackad sötmandel

Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt. Häll det över jästen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt socker, salt, russin och den stötta kardemumman.
Arbeta in det mesta av mjölet. med maskin eller för hand. Degen ska vara smidig och ganska lös.
Strö över resten av mjölet och låt den jäsa övertäckt, i ca 30 minuter,
Arbeta degen en stund till. Platta ut hela degen i en smord långpanna, 30x40, med hjälp av mjölad hand.
Låt den jäsa under bakduk, 30-40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och hackad mandel.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20-25 minuter.
Låt kakan kallna under bakduk. Skär den i fyra länger. Frys in det som inte går åt på bakdagen.
Kardemumman kan bytas ut mot, 1 paket (0,5 g) saffran.

1 kommentar:

  1. Detta har jag aldrig sett förr, vetelängder i långpanna! Ser väldigt gott ut :) Jag skall se över färgen på min text, tack för upplysningen!

    SvaraRadera