torsdag 6 augusti 2009

PLUPPKAKA

Den här kakan har fått sitt namn av att fyllningen, pluppas i.
1 kaka

150 g mjukt smör
2 dl strösocker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk matlagningsgrädde
Fyllning
50 g smält smör
100 mald sötmandel
1 msk ströbröd
1 msk matlagningsgrädde
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Smörj och bröa en rund form med actagbar botten, ca 25 cm i diameter.
Rör smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget och rör om.
Blanda mjöl och bakpulver- Tillsätt mjölblandningen och grädde. Rör smeten slät och häll den i formen.
Fyllningen
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Mal sötmandeln och blanda ner i kastrullen med ströbröd, grädde, socker och vaniljsocker. Låt smeten stå 10 minuter och svälla
Klicka, pluppa, ut mandelsmeten i den första smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader, ca 40 minuter.
Gör fyllningen först, så den får stå och svälla medan du gör smeten.

2 kommentarer:

  1. Oj, så många goda recept du har på din blogg. Jag kommer att prova massor av recept och jag har lagt din blogg under favoriter. Hittade den genom Bloggtoppen!
    /Pinglan

    SvaraRadera
  2. Tingeling!
    Skoj, att det finns någon med samma smak som jag!

    SvaraRadera