lördag 12 september 2009

Felsöknngsschema för hemmabagaren

Visst händer det att brödbaket misslyckas av en eller annan orsak.
Här ett litet felsökningsschema att kopiera och sätta på kylskåpsdörren.
Bra att ha när det mindre lyckade baket ska analyseras.

BRÖDET SMULAR
Det innehåller för mycket mjöl.
Det innehåller för lite fett.
Degen har jäst för mycket.

BRÖDET JÄSER PÅ BREDDEN
Jäsplatsen har varit för varm.
Degen har arbetats för lite.
Degen innehåller för lite mjöl.

BRÖDET BLIR FÖR TUNGT
Degen är för dåligt blandad.
Degen har jäst för mycket.
Degen har arbetats för lite.

BRÖDET ÄR DEGIGT
Ugnsvärmen har varit för låg.
Brödet är inte färdiggräddat.
Brödet skars upp innan det svalnat.

BRÖDET SPRICKER
Brödet har jäst för lite före gräddningen.
Degen är dåligt blandad.
Degen innehåller för mycket mjöl.
Ugnsvärmen har varit för hög.

1 kommentar:

  1. Hej Ingrid! Bra tips! =) Och tack för besöket hos mig! =)

    SvaraRadera