söndag 11 oktober 2009

Krämig kardemumma- och hallonkaka

Ännu ett recept från boken Sommarens söta. En helt fantastisk kaka!
8-10 bitar
5 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
150g smör
2dl gräddfil
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
Fyllning
200g philadelphiaost eller annan cream cheese
1ägg
1/2 dl strösocker
2dl hallon
1msk socker

Ugnsvärme - 175 grader.
Smörj och bröa en rund bakform.
Gör en smuldeg genom att blanda vetemjöl, socker, vaniljsocker och kardemumma med smöret i matberedare eller för hand. Lägg 2 1/2 dl av smuldegen åt sidan.
Rör ihop gräddfil, ägg, bakpulver och bikarbonat och blanda med resten av smuldegen. Rör till en kraftig smet och bred ut den i formen. Dra försiktigt upp lite smet mot kanten.
Rör ihop cream cheese, ägg och socker till fyllningen och häll den mitt i formen.
Blanda hallonen med 1 msk socker. Fördela hallonen i formen och strö över den sparade smuldegen.
Grädda kakan i 45-50 minuter. Täck med folie mot slutet om den börjar få för mycket färg. Låt kakan svalnai formen.

3 kommentarer:

  1. Så fin den ser ut, den måste jag prova!

    SvaraRadera
  2. Hej igen! Nu har jag provbakat. Hade inga hallon hemma utan använde äpplen istället till fyllningen. Vad god den var! Hoppas det är ok att jag skrivit receptet i min blogg och länkat till dig?

    SvaraRadera
  3. Äpplen lät också gott. Ja, det är ok att du skrivit receptet och länkar! :)

    SvaraRadera