lördag 5 december 2009

Mintbiskvier

Världens godaste biskvier!! Smörkrämen bara smälter i munnen. Det är min favorit till jul.
Ca 40 stycken

Biskvibotten
200 g mandelmassa
1 dl strösocker
2 små äggvitor
Smörkräm
2 dl socker
6 msk vatten
4 äggulor
250 g rumsvarmt smör
3 msk mörk blockchoklad
ca 4 droppar mintolja
Garnering
250-300 g mörk blockchoklad (eller hälften ljus och mörk)
2 msk cocosfett
ev. ljuschoklad att ringla över som dekoration

Ugnsvärme - 180 grader
Börja med att riva mandelmassan. Blanda den med hälften av sockret.
Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt resterande socker, lite i taget tills massan är blank och styv.
Blanda försiktigt ner äggvispet i mandelmassan och arbeta smeten varsamt till slät konsistens.
Spritsa med en slät sprits eller skeda ut massan till runda kakor på bakplåtsklädda plåtar. Tänk på att de flyter ut något under gräddningen.
Grädda bottnarna ca 10-12 minuter.
Lyft av hela bakplåtspapperet och lägg det på bakgaller, lossa kakorna när de kallnat.
Gör smörkrämen
Koka socker och vatten till en simmig lag och låt den svalna. Lägg äggulorna i en skål och häll i sockerlagen. Vispa blandningen vit och porös. Blanda ner matfettet klickvis och fortsätt vispa en stund.
Smält i micron den mörka blockchokladen till garneringen. Ta 3 msk av den och häll i smörkrämen och mintoljan. Blanda om.
Provsmaka, krämen är såååå god!
Bred krämen på kakornas undersida med hjälp av en rund kniv. Ställ kakorna i kylen så att krämen stelnar.
Värm upp blockchokladen om den hunnit kallna och blanda ner cocosfettet. Rör om tills glasyren är slät.
Doppa därefter krämsidan på de kalla kakorna i chokladen.
Smält eventuellt lite ljus blockchoklad och ringla över kakorna.
Förvara biskvierna kallt.

4 kommentarer:

  1. Vad gott med mintsmak! Detta skall jag nog också försöka baka snart efter som de inte innehåller något mjöl :)

    SvaraRadera
  2. Ja, det låter ju jättegott och friskt med mintsmak. Ska prova till jul!

    SvaraRadera
  3. Hej Ingrid! Det är klart att du får låna receptet! :-) Själv får jag nog ta och prova de här biskvierna, de ser jättegoda ut. Och med lite mint i måste det ju vara extra smaskens!

    SvaraRadera
  4. Mina favoriter till jul. Jättegoda!

    SvaraRadera