
20 stycken
5 dl filmjölk
1½ dl sirap
2 tsk anis
2 tsk fänkål
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
ca 13 dl rågsikt
Häll filmjölk och sirap i en degbunke.
Mal kryddorna i en mortel.
Tillsätt kryddor, salt, bikarbonat och blanda om.
Tillsätt mjölet lite i säder och arbeta ihop till en smidig deg.
Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i 20 bitar (ca 60 g). Ställ en torr stekpanna på spisen på medelvärme. Kavla ut kakorna ganska tunnt med kruskavel eller med vanlig kavel och nagga.
Grädda ca en minut på varje sida. Lägg på galler under bakduk.
Ät dem nygräddade eller frys in.
Detta får mig att längta till fjällen.. Där äter vi alltid stompabröd!
SvaraRaderaFick för länge sedan med mig min pappas recept på stekpannebröd, eller stompa som de tydligen kallas, men det har bara inte blivit av att jag bakat dem. Fick tom med mig en kruskavel... Samma med dina kolakakor, men kolasåsen har jag kvar, så... Kram.
SvaraRaderaJag är uppvuxen med en mamma som bakade allt. I sommar så bakade hon dessa och nu när vädret varit ÖSREGN, så kom jag på att jag skulle baka Stompa.
SvaraRaderaDet är molnigt idag också men idag blir det besök i storstaden Ö-vik.
Kram på er alla!