torsdag 9 september 2010

Kokoskaka med ananas

Det står kokoskaka men jag tycker det är en blandning mellan cheesecake och paj. Jättegod, men lite mäktig så en lagom stor bit blir perfekt.
Ca 10 bitar

2½ dl riven kokos
saft och skal av 1 citron
200 g digestivekex
75 g mjukt smör
1½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
500 g kött färskost, tex philadelphiaost
1 färsk ananas

Lägg ½ dl kokos åt sidan till garnering.
Lägg resten av kokosen i en skål och dränk in den med färskpressad citronsaft och strimlad, hackat citronskal.
Täck botten på en springform (ca 24-26 cm) med bakplåtspapper.
Smula digestivekexen. Blanda kexsmulorna med det mjuka smöret i en skål och rör om till en massa eller mixa ihop kex och smör i en matberedare. Täck botten på formen med kexmassan, platta till med fingrarna och ställ in formen i kylen.
Vispa grädden tillsammans med hälften av sockret. Blanda grädden med den citronindränkta kokosen.
Vispa färskosten porös med resten av sockret. Rör ner osten i gräddblandningen.
Bred ut smeten på kexbottnen och jämna till ovansidan.
Låt kakan stå ca 1 timme i frysen före servering och servera den iskall.
Rosta den sparade kokosen i en het , torr stekpanna.
Skala ananasen med en kniv medan du håller i bladen. Skär ur "ögonen" genom att följa dem diagonalt med knivspetsen. Skär den sedan i skivor och skär ur stammen.
Garnera kakan med kokos och ananas strax före servering. Blir det ananas över så ställ fram en skål så får man ta extra om man vill.
Jag tog en avlång form, fast det står rund i receptet.

4 kommentarer:

  1. Den ser väldigt smarrig ut. Ska provas någon dag. Jag gjorde också en kaka med mycket kokos igår. - http://matpolisen.wordpress.com/2010/09/08/chokladmacarongkaka-i-tre-lager/

    SvaraRadera
  2. ser himla gott ut, bara goda ingredienser i :-)

    SvaraRadera
  3. Hej Lill-Ingrid! =) Jag har börjat kika in på din blogg lite då och då och älskar dina olika recept och idéer! Idag testade jag coca cola-kakan och den blev mums! =) Jag kommer länka till dig från min blogg och jag hoppas det är ok. Ha de gött! //Heidi

    SvaraRadera
  4. Kokos och ananas var ju en annorlunda smaksättning på cheesecake, eller vad vi ska döpa den till. Får testa ditt recept i alla fall.

    SvaraRadera