måndag 6 september 2010

Rödbets- och chokladkaka

Det här är första gången jag använder rödbetor i bakning. Det blev en hög och saftig kaka.
Rödbetor och choklad passar bra ihop och vilken häftig färg det blev av rödbetorna.
Receptet har jag fått från Skarvtjärns Gretas blogg.
Tack så mycket!
- - - - - - - - - - - -
500 g kokta rivna rödbetor
125 g smält mörk blockchoklad
3 ägg
4 dl strösocker
2 dl rapsolja
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Ugnsvärme - 175 grader
Vispa ägg och socker. Tillsätt rapsoljan lite i sänder. Blanda i resten och rör om till en jämn smet.
Häll smeten i en smord/bröad rund springform, 23 cm i diametern.
Grädda i ca 50-60 minuter. Prova med en sticka så den är genomgräddad. Det tar längre tid än vad man tror.
Sikta florsocker över kakan när den kallnat.

5 kommentarer:

  1. Har aldrig vågat mig på att baka med rödbetor ännu, inbillar mig att det skall smaka massa rödbetor, är inte så förtjust i det då jag föråt mig på det som barn :-) , men det vore kul att testa på att baka med rödbetor,

    SvaraRadera
  2. I receptet jag fick stod det inget om vilken form man ska grädda i. Har tänkt lite och jag undrar om den ska bakas i långpanna och skäras i rutor? Tyckte jag fick grädda länge.
    Är det någon som vet?

    SvaraRadera
  3. Vilken trevlig idé med rödbetor.

    SvaraRadera
  4. Jag har bakat en liknande kaka för jag minns den härliga färgen kakan fick. Men minns faktiskt inte vilken form, men den var lite kladdig i mitten så jag kanske gräddade min för kort tid... Men jag tror inte min var lika hög som din.

    SvaraRadera
  5. Finns ett recept, som är nästan exakt i tidningen "Hembakat" (den som finns att köpa nu) och där är gradantalet först 200 gr och sedan sänker man det till 180 gr efter 10 min. Nedre delen av ugnen. Stor form och cirka 1 timme totalt i ugnen.

    SvaraRadera