tisdag 23 november 2010

Saffransbullar med mandelmassa ochglöggmarinerade russin

Jättegoda, saffransbullar och de marinerade russinen ger en fin smak.
Ca 40-50 stycken

150 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
1 paket jäst för söta degar
1 påse saffran, 0-5 g + 1 sockerbit
½ tsk salt
1½ dl strösocker
12-13 dl vetemjöl
Fyllning
2 dl glögg
3 dl russin
100 g kallt smör
150 g riven mandelmassa
½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
Pensling
1 uppvispat ägg
mandelspån eller pärlsocker

Ugnsvärme - 225 grader
Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt (37 grader).
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med degvätskan.
Tillsätt ägget.
Stöt saffranet i en mortel med en sockerbit..
Arbeta ner salt, socker det stötta saffranet och slutligen vetemjölet.
Arbeta degen tills den är blank och smidig, ca 5 minuter.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 50 minuter.
Koka under tiden upp glögg och russin i en kastrull och ställ sedan åt sidan att svalna.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda tills den känns fast.
Dela i två delar och kavla ut varje del till en tunn rektangulär platta.
Hyvla smöret med hjälp av en osthyvel och lägg skivorna över degplattorna.
Krama ur de marinerade russinen försiktigt och strö dessa samt den rivna mandelmassan och sockret jämnt över smöret. Sikta slutligen vetemjöl på toppen, det hjälper till att hålla fyllningen på plats.
Rulla samman degen från långsidan och skär sedan rullen i ca 2 cm breda bitar.
Lägg dem i bullformar eller tätt tillsammans på plåt.
Täck över med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö mandelspån eller pärlsocker över.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de börjar få fin gyllene färg.

3 kommentarer:

  1. Jag tror banne mig att vi ska hälsa på er någon dag.
    Så mycket gott du bakar!
    Kram på dig!

    SvaraRadera
  2. Ja, det skulle vara trevligt att träffa er live!
    Kram!
    Ingrid

    SvaraRadera
  3. Vilka saffransbullar de luxe!! Du är grym på att baka. Tack för middagstipset! Trevlig helg. Kram.

    SvaraRadera