onsdag 1 december 2010

Äppelkonfekt

Det är enklare än man kanske tror att göra gélegodis. Det här äppelbitarna smälter i munnen och är lite syrliga i smaken.
Ca 50 bitar

3 dl osockrat äppelmos
saften från 1 citron
1 kanelstång
5 dl strösocker
4 msk flytande Certo fruktpektin
ca 2-3 dl, extra strösocker till garnering

Du behöver en liten långpanna, 20x30 cm.
Lägg äppelmoset i en kastrull. Pressa i saften från citronen och lägg i en kanelstång.
Koka upp moset på medelvärme.
Häll i sockret och rör om.
Låt allt koka i 10 minuter, rör om då och då så att allt socker löser sig. Skumma av.
Häll fruktpektinet och rör om ordentligt. Höj värmen och låt koka ytterligare 2 minuter.
Lägg bakplåtspapper i långpannan, 20x20 cm.
Ta upp kanelstången och häll marmeladen i långpannan. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar.
Vält upp marmeladen på ett sockrat bakplåtspapper och skär marmeladen i fyrkanter, ca 2 centimeter stora.
Häll socker i en djup tallrik och vänd runt äppelbitarna.
Lägg dem i en burk med bakplåtspapper mellan och förvara i kylskåpet.

5 kommentarer:

  1. Spännande! Det här måste jag prova!
    Jag har osockrat äppelmos på "Transparent Blanch" i frysen. Det är inte ett speciellt syrligt äpple, men det är kanske citronen som gör det!

    SvaraRadera
  2. Oj så kul .Jag kommer ihåg att det här var godiset när jag var barn. Mamma hade gjort.

    SvaraRadera
  3. Det där låter ju riktigt gott och det är absolut något jag ska försöka göra innan jul. Kul julgodis!

    SvaraRadera
  4. Det där lät gott, det måste jag testa någon gång.

    SvaraRadera
  5. Detta får jag ta och koka - älskar gelégodis.
    Det får bli söndagsgörat 2:a advent.

    Ha det skönt i stugvärmen ;-)

    SvaraRadera