söndag 7 april 2013

Smörbullar

Mycket smör och mycket gott!

Ca 40-45 stycken

100 g jäst (2 paket)
200 g smör
5 dl röd mjölk
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk salt
ca 18 dl vetemjöl
ev. 1 msk nystött kardemummakärnor, kan uteslutas

Fyllning
200 g smör
3 msk vaniljsocker
2½ dl florsocker

Till pensling
1 ägg + 1 tsk vatten
pärlsocker

Ugnsvärme - 225 grader
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt (37 grader). Häll över jästen och rör
tills den löst sig.
Tillsätt socker, ägg, salt och ev. kardemumma.
Tillsätt sedan mjölet lite i taget och blanda tills du får en mjuk smidig deg som släpper kanterna.
Det kan bli mjöl över, använd det då till utbakningen.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Gör under tiden fyllningen.
Blanda alla ingredienserna med hjälp av elvispen. Smöret måste vara rumsvarmt. Klicka eller rulla små bollar på ett bakplåtspapper och ställ in i frysen.
Knåda bulldegen lätt och dela i bitar, ca 45 gram. Rulla till bollar och lägg i pappersformar.
Tryck ner en frysen bit fyllning i mitten av bullen.
Låt jäsa ytterligare ca 20 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö lite pärlsocker över.
Grädda ca 8 minuter.

2 kommentarer:

  1. Mums, smörbullar är så goda! Önskar dig en fin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Ska bara säga att här toksnöar det idag. Jag vill ha sol och värme, tror vi är bortglömda.:)

      Radera