onsdag 25 november 2009

Saffrans bröd

En mugg med varm choklad och lussebullar det är ett måste för mig och lussebullarna ska vara ljummen.

Du behöver
1 pkt (50 g) jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 g (2 pkt) saffran
1 ägg
½ tsk salt
1 ½ dl socker eller vit sirap
15-17 dl vetemjöl
ev. 1 dl russin
Fyllning i klippta längder:
flytande margarin
strösocker eller råsocker
riven mandelmassa
ev. russin
Pensling:
1 ägg
Garnering:
russin
pärlsocker

Ungsvärme - 200 grader
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken och rör om och värm till 37 grader.
Häll lite av vätskan över jästen och rör tills den blivit upplöst. Häll sedan över resten av vätskan.
Blanda ner saffran, ägg, salt, socker eller sirap. Använd sedan gärna elvisp med degkrokar eller maskin för att göra degen.
Tillsätt mjölet, lite i taget och rör/kör till en smidig och blank deg. När degen känns smidig och släpper bunkens kanter är den bra. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 30 minuter.
Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela den i fyra delar. Varje del kan sedan bakas ut till en längd, en fläta eller ca 10-15 lussekatter.
Klippta längder
Kavla ut degdelen till en platta, ca 20 x 30 cm. Droppa på flytande margarin och använd en pensel för att fördela margarinet jämnt över plattan. Strö över socker och riven mandelmassa eller russin. Rulla sedan ihop på långsidan och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Använd sedan en sax för att klippa flikar. Vik sedan en flik i taget i ordningen: vänster, höger, framåt osv.
Flätor
Dela degdelen i fyra delar. Rulla ut varje till en långsmal korv ca 45-50 cm. Sedan gör du en fläta av dessa. Tryck ihop i ändarna. Pilla eventuellt in lite russin i vecken.
Låt sedan jäsa under bakhandduk i 20 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter eller tills bullarna fått fina gyllengulfärg.

1 kommentar:

  1. Det här ser verkligen gott ut,underbara kransar. Ska fram med bakgrejerna NU. Vissa bilder ger en ett sådant sug att man bara måste ................

    Tack för denna blogg

    /roffekock

    SvaraRadera