tisdag 31 mars 2009

Firarkaka

Lättgjord kaka som räcker till 12 bitar. Fyllningen kan man variera, byt ut vaniljsocker mot kardemumma . Den går bra att frysa.
6 dl vetemjöl
200 g margarin
3 msk strösocker
25 g jäst (utrört i ca 2 msk vatten)
2 ägg
Fyllning
50 g margarin
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Till pensling
ägg
hackade nötter och strösocker

Finfördela margarinet i mjölet med fingertopparna. Tillsätt jästen.Vispa ihop äggen och dem. SPARA lite till pensling. Arbeta ihop degen.
Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i två delar. Platta ut ena halvan i en smord bröad form med löstagbar kant.
Bred på fyllningen och lägg resten av degen över.
Låt jäsa övertäckt i ca 1½-2 timmar.
Pensla med ägg och strö över de hackade nötterna och sockret.
Grädda i 225 grader i ca 20-25 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar