ca 22 stycken
50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
5 dl mjölk
1½ tsk salt
2 msk ljus brödsirap
2½ dl riven god ost
ca 14 dl vetemjöl special
Pensling och garnering
uppvispat ägg
riven ost
Ung - 225 grader
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt salt, sirap, riven ost och det mesta av mjölet.. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig.. Låt den jäsa under duk, ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt.. Dela degen i ca 22 lika stora bitar och forma runda släta bullar.
Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite riven ost.
Grädda dem mitt i ugnen, ca 10 minuter eller till de fått fin färg.
Låt bullarna kallna på galler under duk.
De går bra att frysa.
PS!
Bullarna på bilden är mörkare i färgen än vad de egentligen ska vara. Det beror på att jag inte läste det finstilta på förpackningen. Jag kom hem med vetemjöl special, trodde jag, men när jag läste det finstilta stod det fullkorn. Det blev en lite syrligare smak på brödet. Nästa gång ska jag läsa bättre... :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar