fredag 13 november 2009

Sirapslimpa

En skiva nygräddad sirapslimpa med smör och ost och en kopp gott te, det är smaskens!
Det här receptet har jag knyckt av Leila.
2 stycken limpor
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt

Leilas tips!
En bröd deg ska vara väldigt mjuk och följsam. Har man i för mycket mjöl jäser den inte ordentligt. När degen fått tillräckligt med mjöl känns den mjuk som en bebismage. År den som modellera har man haft i för mycket mjöl.

Gör så här
Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
Tillsätt vetamjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200 grader.
Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper. Jag tog avlånga sockerkaksformar. Jäs under bakduk till dubbel storlek.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Vilken fin blogg du har med mååånga goda recept verkar det som.
    Jag googlade på "sirapslimpa" och hamnade här och hittade Leilas Sirapslimpa. Den ska jag nog prova att baka imorgon.

    /Mari

    SvaraRadera
  2. Förresten - är du från Husum, Övik?
    Jag bor i Själevad! Kul med en bloggare nära mig!
    /Mari

    SvaraRadera