måndag 7 juni 2010

Sven-Olofs limpor

Receptet på de här goda limporna har jag fått av en pensionerad bagare.
6 stycken

1 liter fingervarmt vatten
1 pkt farinsocker
2 pkt jäst (blått)
2 tsk salt
2 ägg
2 kg rågsikt (spara ett par dl)
Anis - fänkål
Jag tog en påse brödkrydda i stället för anis och fänkål

Ugnsvärme - 200 grader
Gör vanlig bulldeg och låt jäsa ca 45 minuter.
Dela i sex delar och forma limpor som läggs på bakpappersklädda plåtar för att jäsa ytterligare ca 45 minuter.
Det är bättre att de får jäsa lite för mycket än för lite.
Pensla limporna med sirapsvatten före och efter gräddningen.
Grädda i nedre delen av ugen i ca 20 minuter.

4 kommentarer:

  1. Ska de vara 1 pkt farin????

    SvaraRadera
  2. På den tiden då receptet skrevs skulle det vara en burk farin. Jag hoppas att det är lika mycket i 1 pkt farin.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  3. God morgon i stugan!
    Vad du bakar och står i.
    Tänk om jag hade hälften av din energi.
    Men jag prioriterar kanske något annat ;)
    Ha det bäst!
    Kram!

    SvaraRadera