lördag 25 december 2010

Rotfrukts- och köttfärspaj

Den här pajen blev uppskattad. Mättande och den räcker till sex personer om man inte är allt för hungrig,
4-6 portioner

Pajdeg
4 dl grahamsmjöl
100 g smör
1 msk kallt vatten
Fyllning
500 g potatis
250 g kålrot
200 g morot
1 gul lök
500 g köttfärs
2-3 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm timjan
200 g västerbottensost
3 ägg
1½ dl mjölk
1½ dl grädde
smör till stekningen

Ugnsvärme - 200 grader
Blanda grahamsmjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt vatten.
Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten och på kanterna i en form med löstagbar kant, ca 24-26 cm diameter.
Ställ i kylen minst 30 minuter.
Skala potatis, kålrot och morot och skär allt tändsticksstora strimlor. Går lättast att göra i matberedare.
Skala och skiva löken.
Stek i omgångar rotsakerna i ett par minuter tills de börjar mjukna.
Fräs köttfärsen.
Blanda den med de frästa rotsakerna, salt, peppar, timjan och grovt riven västerbottensost.
Lägg allt i formen.
Vispa samman ägg, mjölk och grädde och häll över pajen.
Riv eventuellt lite extra ost överst.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt stå cirka 10 minuter före servering.

6 kommentarer:

  1. Underbart gott med paj! Tack för tipset:-)
    God fortsättning!

    SvaraRadera
  2. Låter gott med rotfrukter i pajen. Jag gillar paj och är alltid intresserad av nya recept. :-)

    SvaraRadera
  3. Hej och god fortsättning! Tack för svaret på marsipanfrågan! Hoppas du får en härlig nyårsafton!
    Hälsningar Musqot

    SvaraRadera
  4. Hoppar in här för att önska er en riktigt gott nytt år!
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Önskar er alla ett gott slut och ett gott nytt år!
    Ingrid

    SvaraRadera