måndag 18 november 2013

Polarkakor

Lättbakade och goda. Receptet kommer från tidningen Hembakat.

Ca 20 stycken

50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
14-16 dl rågsikt

Ugnsvärme   250-275 grader
Smält smöret tillsätt vattnet och värm allt till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke och lös upp dem lite av vätskan.
Blanda i resten av spadet tillsammans med sirap och salt.
Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig.
Degen ska släppa bunkens kanter när degen är färdigarbetad.
Strö över lite mjöl och låt degen läsa under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen i 20 jämnstora bitar (ca 60g).
Trilla till runda bollar och kavla ut dem till rundlar ca 16 cm i diameter,
på latt mjölat bakbord.
Lägg på bakplåtsklädda plåtar och nagga rundlarna med en gaffel..
Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i ca 3-5 minuter.
Man kan spraya bröden efter gräddningen med lite vatten för att få bort ev mjöldamm.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar