måndag 15 december 2008

Doris goda hällakakor

cirka 50 kakor

5 l mjölk
1,5 paket jäst
3 dl grädde
3 dl ljus sirap
8 dl socker
1 msk hjorthornssalt
1 msk salt
3 påsar malda brödkryddor
1 påse rågsikt
vetemjöl, börja med två påsar

Gör så här:Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Bryt sönder och rör ut jästen med en skvätt mjölk i en stor balja. Tillsätt resten av mjölken, grädden, sirap, socker, salt, kryddor och hjorthornssalt. Rör ner mjöl i portioner, degen ska vara lös. Spara ganska mycket mjöl till utbakningen. Ha gärna en mjölpåse i reserv också. Låt degen jäsa under en handduk tills den börjar bubbla. Det tar cirka 1-3 timmar beroende på degens och rummets temperatur.

Baka ut degen så här: Rör i mer mjöl så att degen kan arbetas på bordet. Ta upp en degportion och forma den till en rulle. Skär den i bitar och rulla till bullar (ca 200g styck). Jäs bullarna övertäckta på bakbordet cirka 10 minuter. Kavla ut en bulle i taget medan resten får ligga väl övertäckta så att de inte torkar. Nagga kakan ordentligt med en kruskavel, vänd den med "spjälka" (en tunn pinne) och sopa bort överflödigt mjöl. Vänd kakan igen med spjälka, lägg den på "fjäla" (bakspaden).

Sopa bort mjölet och skjutsa in kakan i ugnen. Varning: den gräddas snabbt. Ta ut kakan med spjälken och låt den svalna på galler under en duk. Sopa kakorna, skär (eller vik ihop) dem i bitar och packa i plastpåsar eller tät slutande burkar.

3 kommentarer:

  1. Oj, vad du är duktig på att lägga in nya recept.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är så tråkigt från början när jag har så få recept. Jag ska försöka få in lite smått och gott framöver.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera