tisdag 6 juli 2010

Syskonkrans

Tätt intill varandra, som syskon i en ring, gräddas de fyllda bullarna.
I krans

25 g jäst
2 dl mjölk
1 msk socker
ca 5 dl vetemjöl
25 g rumsvarmt smör/margarin
Fyllning
50 g smör/margarin
2 msk socker
1 msk malen kanel
3 msk finhackade nötkärnor
Pensling
ägg
Garnering
pärlsocker
hackade nötkärnor
eller
florsocker utrört i några droppar vatten
som ringlas över den kalla bullen.

Ugnsvärme - 225 grader eller 200 g i varmluftsugn.
Smula ner jästen i en bunke.
Ljumma mjölken till 37 grader. Häll den över jästen och rör tills den är upplöst.
Blanda i sockret och ungefär hälften av mjölet.
Klicka i matfettet. Arbeta in det i degen.
Tillsätt ytterligare lite av mjölet. Arbeta tills degen släpper degbunkens kanter.
Strö ett tunt lager mjöl över degen. Låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Förbered under tiden fyllningen.
Rör matfettet smidigt med socker och kanel.
Knåda in resten av mjölet i degen.
Kavla ut den till en rektangulär platta, 30x45 cm.
Bred på fyllningen . Strö på nötterna. Rulla ihop degen från långsidan till en fast rulle.
Skär den i 9 jämnstora bitar.
Lägg dem med snittytan uppåt i en smord hålform, ca 24 cm i diameter.
Jäs kransen under bakduk ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och nötter.
Grädda kransen på galler på botten av ugnen i 10 minuter. Flytta upp gallret en fals och grädda kransen ytterligare ca 10 minuter.
I varmluftsugn behöver du inte flytta gallret. Grädda i ca 25 minuter.
Om du väljer att ha florsockerglasyr så bred den över den kalla bullen och strö ev lite nötter på.

Har du ingen hålform. Lägg kransen på ett bakplåtspapper och fäst en remsa ugnsfolie på utsidan så flyter kransen inte ut under gräddningen. Sätt även en liten form i mitten, typ muffinsform, så jäser kransen inte ihop i mitten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar