tisdag 24 maj 2011

Ananaskaka eller Upp-och-ner-kaka

Det här är en amerikansk kaka ifrån början. Vill man göra en lättgjort tårta så är detta ett alternativ. Servera grädde eller vaniljsås till. Man kan byta ut ananasen mot päron eller persikor om man så vill.
Ca 12 bitar

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl ananasspad
50 g smält margarin/smör
Garnering
2 msk margarin/smör
3 msk farinsocker
4 ananasringar
7 st cocktailbär

Ugnsvärme . 175 grader
Den här kakan börjar man först att göra garneringen. Kakan görs med fördel i en gjutjärnspanna med raka kanter. Jag har en som jag bara använder till bak.
Smät margarinet/smöret till garneringen. Rör ner farinsockret och blanda tills den löst sig. Häll i gjutjärnspannan eller i en tårtform, ca 22 cm.
Lägg en hel ananasring i mitten och dela de andra och lägg runt med snittet utåt. Lägg ett cocktailbär i varje ananas.
Sockerkakassmet
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölet väl blandat med bakpulvret.
Häll i spadet och margarinet.
Rör om till jämn smet.
Häll smeten över ananasen och grädda i ca 50 minuter,
Låt kakan svalna några minuter och stjälp sedan upp den för att kallna.

6 kommentarer:

  1. Jamen det receptet har jag någonstans. Jag bakade den ofta förr, men har helt glömt bort den tills nu. Ska nog röra ihop denna till pingsaftonskaffet.

    SvaraRadera
  2. Den kakan har jag inte ätit på så många år, men minns att den var god

    SvaraRadera
  3. Ska man ha garneringen i när kakan har kommit ut ugnen?

    SvaraRadera
  4. Garneringen har man i botten sedan smeten på. Grädda kakan. När man sedan efter gräddningen vänder upp kakan kommer garneingen upp.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  5. Garneringen har man i botten sedan smeten på. Grädda kakan. När man sedan efter gräddningen vänder upp kakan kommer garneingen upp.
    Lycka till!

    SvaraRadera